Dió

Tavalyi évben nagyon sok visszajelzés jött arról, hogy hosszú idő után először lett normális diótermés. Tudomásom szerint ez két dolognak tudható be.

Az egyik, a kedvező időjárás. Ugyan az aszály nem minden növénynek tett jót, de a dióburok-fúrólégy és az almamoly szaporodásának se kedvezett. Merthogy ez a két kártevő a főgonosz, ők azok akik évről évre megpróbálják megakadályozni, hogy jó sok diós beigli kerüljön a karácsonyi asztalra. Ha pedig az aszály nem segít, sajnos muszáj vegyszeres harcot indítanunk ellenük.

A hírhedt dióburok-fúrólégy

A rajzásuk ugyan már elkezdődött, de még nem vagyunk elkésve a védekezéssel, hiszen egészen szeptemberig eltart ez az időszak.

A harchoz pedig így augusztusban nem kell sok. Sárgalap és felszívódó rovarölő permetszer. A sárgalap lényegében egy ragadós sárga színű lap, aminek a kihelyezésével egyfelől eléggé határozottan meg lehet állapítani a rajzás mértékét, másfelől pedig gyéríteni tudjuk a már repkedő és támadásra kész károsítókat. A permetszer pedig a fa keringésének a segítségével kíméletlenül irtja őket.

Hogy ne csak a csatát, hanem a harcot is megnyerjük, vagyis a komplex védekezéshez még két tevékenységet fontos elvégezni. Az egyik a talajfertőtlenítés. Miután a dióburok-fúrólégy lárvája a talajba jutva báb alakban áttelel, ezért fontos, hogy egyrészt a lehullott, rossz diót összeszedjük, eltüntessük a fa közeléből, és még fontosabb, hogy a mégis ott “téli álmot alvó jószágokat” gyérítsük. Ősszel, a levelek lehullása után, illetve tavasszal, még a vegetáció beindulása előtt nagyon fontos lenne ennek a műveletnek az elvégzése, hiszen azzal is kevesebb légy kel majd életre a következő nyáron, kisebb lesz az esély a termésromlásra.

A másik tevékenység, amit viszont nagyon kevesen tartanak be, a lemosópermetezés. Legalább tavasszal, de ajánlatos lenne ősszel is egy bő lemosás a fának. Ezzel nem csak a már említett károsítókat gyérítjük, hanem a diófákon gyakran előforduló gombabetegségek kialakulásának az esélyét is csökkenteni tudjuk. ( És ez nem csak a diófára érvényes!!!!)

Higgyék el, megéri az energiát belefektetni. A hozzánk betérő vásárlóknak igyekszünk a tudásunk legjava szerinti segítséget adni, és a polcainkról a legideálisabb növényvédőszert adni. Nem csak a dió ellen tartunk szereket. Mindenféle gombabetegség és rovarkártevő elleni vegyszer sorakozik a polcainkon. Ha pedig olyan kérdés merül fel, amire nem megy csípőből a válasz, nem restelljük a szakirodalmat előkapni. Mindezt azért, hogy minél több elégedett vásárlót tudhassunk a magunkénak!

Várjuk szeretettel!

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása